Ode a Cavoletto – Ωδή στο Λαχανάκι

torta_salata_pere4

Girovolando quà e là per i foodblogs, ho trovato questo concorso:

Non vi preoccupate, non mi sono già montata la testa aspirando alla vincita con il mio nuovissimo blog! In questa occasione, il candidato vincitore non é il blog che partecipa al concorso, bensì il blog da cui é stata “rubata” la ricetta. Ed io ce l’avrei in mente un blog del quale ho “testato” tante ricette. Adattate ai miei gusti, certo, ma l’idea, l’ispirazione, la voglia di mettermi ai fornelli sono tutti suoi. Partecipo allora al concorso per “rendere omaggio ” ad uno dei miei blogs preferiti, il Cavoletto di Bruxelles. La ricetta originale si trova qui.


Torta salata di pere, noci e gorgonzola

Ingredienti

  • 180 g farina
  • 3 uova
  • 100 ml olio d’oliva
  • 100 ml latte
  • 150 g emmental
  • 1 pera
  • 50 g noci
  • 200 g gorgonzola dolce
  • paprica piccante
  • una bustina (15 g) di baking-powder
  • sale e pepe

Procedimento

  1. Sbattere le uova con il latte e l’olio.
  2. Aggiungere la farina mescolata con il baking-powder.
  3. Tagliare il gorgonzola a pezzetti.
  4. Trittare le noci.
  5. Sbucciare la pera e tagliarla a dadini piccoli.
  6. Grattugiare l’emmental.
  7. Aggiungere uno a uno tutti gli ingredienti all’impasto.
  8. Condire con la paprica, sale e pepe.
  9. Versare l’impasto in uno stampo da plumcake imburrato ed infarinato
  10. Far cuocere a 180° C per circa 50 minuti, finché la torta sia dorata.

…Stuzzicchino ideale per una serata con amici, ma anche come antipasto. Accompagna perfettamente l’aperitivo nazionale di “noi” Veneti, lo spritz.

corel_11

Τριγυρίζοντας σε διάφορα foodblogs, βρήκα αυτόν εδώ το διαγωνισμό.

Μην ανησυχείτε, δεν την ψώνισα ακόμα ώστε με ένα και μοναδικό post στο blog μου να έχω βλέψεις νικήτριας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υποψήφιος νικητής δεν είναι το blog που παίρνει μέρος στο διαγωνισμό, αλλά το blog από το οποίο έχει “κλαπεί” η συνταγή. Κι εγώ έχω στο νου μου ένα  blog από το οποίο έχω αντιγράψει ουκ ολίγες συνταγές. Προσαρμοσμένες στα γούστα μου μεν, αλλά η ιδέα, η έμπνευση, η όρεξη για μαγείρεμα είναι όλα δικά της. Συμμετέχω λοιπόν σε αυτό το διαγωνισμό με σκοπό να “αποδώσω τιμές” σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου  blogs,  το Λαχανάκι Βρυξελλών.

Η αυθεντική συνταγή βρίσκεται εδώ.

Αλμυρό κέικ με αχλάδια, καρύδια και γκοργκονζόλα

Υλικά

  • 180 g αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα
  • 150 g έμενταλ
  • 1 αχλάδι
  • 50 g καρύδια
  • 200 g γκοργκονζόλα γλυκό (υπάρχει και πικάντικο)
  • πάπρικα τριμμένη πικάντικη
  • 15 g baking-powder
  • αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

  1. Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και το γάλα.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι το οποίο έχουμε προηγουμένως ανακατέψει με το baking-powder.
  3. Κόβουμε το γκοργκονζόλα σε κομματάκια
  4. Τρίβουμε τα καρύδια.
  5. Ξεφλουδίζουμε το αχλάδι και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  6. Τρίβουμε το έμενταλ.
  7. Προσθέτουμε ένα-ένα όλα τα υλικά στο μείγμα των αυγών.
  8. Νοστιμίζουμε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
  10. Ψήνουμε στους 180° C για 50 περίπου λεπτά, μέχρι το κέικ μας να πάρει χρώμα.

…Ιδανικός μεζές για μια βραδιά με φίλους ή σαν ορεκτικό. Συνοδεύεται τέλεια με spritz,  το “εθνικό” ποτό “ημών” των Βενετών.

About these ads

Commenti disabilitati

Archiviato in Μεζέδες, Stuzzicchini

I commenti sono chiusi.